Съдът касира изборите за общински съветници в Хасково

Административният съд в Хасково касира изборите за общински съветници в Хасково, като обяви резултата от вота на 29 октомври 2023 г. за недействителен, съобщиха от Съдебната палата.

Въз основа на съдебно-статистическата експертиза по делото съдът е установил, че са налице разлики между отчетените в голяма част от секционните избирателни комисии (СИК) действителни и недействителни гласове и установените такива в предадените чували с изборни книжа на тези СИК. Приел е, че неправилното им отчитане се е отразило на общия брой действителни и недействителни гласове в изборния район, което от своя страна е довело до неправилно изчисляване на общинската избирателна квота и неверен изборен резултат, като се е отразило на разпределението на мандатите между партиите и коалициите, и на имената на част от обявените за избрани общински съветници, пише в прессъобщението от институцията.

В съдебния акт се посочва, че неправилното отчитане на изборния резултат, вследствие на погрешна преценка на бюлетините като действителни/недействителни, съставлява нарушение на материалния закон, а не грешка в пресмятането или техническа грешка, допълват от Съдебната палата.

Решението на Хасковския апелативен съд подлежи на обжалване пред Върховния административен съд, уточнява БТА.

Делото за касиране на вота бе образувано по жалба на шест партии и коалиции. Неговото последно заседание се състоя на 10 януари т. г, когато експертите представиха резултатите от разпореденото повторно преброяване на бюлетините, а магистратите обявиха делото за решаване.

Четете още

Избор на редактора