Съдът отмени избора на кмет на Омуртаг

Административният съд в Търговище отмени решение за избор на кмет на община Омуртаг. Решението на Общинската избирателна комисия е от 30 октомври 2023 г., с което на местните избори е обявен за избран за кмет на община Омуртаг на първи тур Ешреф Ешрефов, издигнат от местната коалиция „Съюз на Демократичните сили (НДПС)“, с определени като действителни 5117 броя гласове/бюлетини. Това потвърди за БТА председателят на Административния съд в Търговище Анета Петрова.

На свое заседание от вчера съдът „връща книжата на Общинска избирателна комисия в Омуртаг, за обявяване на действителните резултати за кмет на община Омуртаг, при спазване на указанията, дадени в мотивите на решението в законния срок, след влизане на решението в сила“, се казва в решението, публикувано на сайта на съдебната институция.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в седемдневен срок от обявяването му, каза още Петрова.

Председателят на Административния съд в Търговище обясни, че ако решението бъде обжалвано, ВАС трябва да се произнесе в 14-дневен срок с окончателно решение.

Ако решението на съда в Търговище бъде потвърдено, ще трябва да се извърши ново преброяване на бюлетините.

Новоизбраният кмет на община Омуртаг Ешреф Ешрефов каза, че предстои адвокатите му да се запознаят с решението на съда в Търговище и да преценят по-нататъшните действия по казуса.

Четете още

Избор на редактора