Съд може да възстанови дела срещу Майкъл Джексън

В сряда калифорнийски апелативен съд ще разгледа възможността за възобновяване на прекратените съдебни дела на двама мъже, които твърдят, че Майкъл Джексън ги е малтретирал сексуално като деца в продължение на години, съобщава АП.

Това е ход, който съдът вероятно ще предприеме след предварително решение от миналия месец, което разпореди връщането на делата за разглеждане от по-долна инстанция, уточнява агенцията.

Исковете са заведени след смъртта на Джексън през 2009 г. от Уейд Робсън през 2013 г. и Джеймс Сейфчък през следващата година. Двамата мъже станаха известни, след като разказаха историите си в документалния филм на Ейч Би Оу от 2019 г. „Да напуснеш Невърленд“ (Leaving Neverland).

И двамата съдиха „Ем Джей Джей Пръдакшънс“ и „Ем Джей Джей Венчърс“ – корпорации, на които Джексън е бил едноличен собственик и акционер.

През 2021 г. съдията от Върховния съд Марк А. Йънг постановява, че двете корпорации и техните служители не са имали правно задължение да защитават Робсън и Сейфчък от Джексън и отхвърля исковете. В предварително решение от миналия месец обаче окръжен апелативен съд на Калифорния отмени решението на този съдия и нареди делата да бъдат върнати за разглеждане.

В сряда адвокатите на наследниците на Джексън ще се опитат да убедят щатския апелативен съд да промени хода на делото.

Исковете вече бяха възстановени веднъж след отхвърлянето им през 2017 г., когато Йънг ги омаловажи поради изтичане на давностния срок. Нов калифорнийски закон, който временно разшири обхвата на делата за сексуално насилие, накара окръжния апелативен съд да ги възстанови. Личното наследство на Джексън – активите, които той остави след смъртта си, беше отхвърлено като ответник през 2015 г.

Робсън, сега 40-годишен хореограф, се запознава с Джексън, когато е на 5 години. След това той се появява в музикални клипове на Джексън и записва музика за неговия лейбъл.

В иска му се твърди, че Джексън го е тормозил в продължение на седем години. В него се казва, че той е бил подчинен на Джексън и служителите на двете корпорации са имали задължението да го защитят по същия начин, по който бойскаутите или училището би трябвало да защитят децата от техните ръководители.

Сейфчък, който сега е на 45 години, казва в иска си, че се е запознал с Джаксън, докато е снимал реклама на „Пепси“, когато е бил на 9 години. Той казва, че Джаксън му се е обаждал често и го е обсипвал с подаръци, преди да премине към серия от случаи на сексуално насилие.

Наследниците на Джексън категорично и многократно отричат той да е злоупотребявал с някое от момчетата и подчертават, че Робсън вече е свидетелствал по време на наказателния процес срещу Джексън през 2005 г., че не е бил малтретиран, а Сейфчък е казал същото пред властите.

Четете още

Избор на редактора