ТАСС: 93% в Запорожска област искат да са част от Русия

Около 93% от гласувалите в първите дни от референдума за присъединяването на Запорожка област към Русия са дали гласа си за влизането в състава на руската държава, сочат социологическите данни, цитирани от изцяло контролираната от властите руска държавна информационна агенция ТАСС. Според тях едва 7 на сто подкрепят украинския статут на областта.

Големият боксов шампион и кмет на Киев Виталий Кличко вече се подигра с „референдума“ още преди да стартира т. нар. гласуване – в профила си в Twitter той публикува допитване с въпрос „Искате ли Русия незабавно да се махне от украинските земи?“. Отговорът е пределно ясен – да.

Русия твърди, че така нареченото „гласуване“ ще се проведе до вторник (27 септември).  Руският външен министър Сергей Лавров заяви в Ню Йорк, че регионите на Украйна, където се провеждат референдуми за присъединяване към Руската федерация, ще бъдат под „пълна защита“ на Русия, ако бъдат анексирани.

Условията за провеждане на тези референдуми са публикувани и след провеждането им, както вече казах, Русия, разбира се, ще уважи изразяването на волята на тези хора, които в продължение на много дълги години страдат от злоупотребите на неонацисткия режим, заяви Сергей Лавров.

В коментар на изявлението на Лавров и на по-ранното изказване на руския президент Владимир Путин, че не блъфира за използването на ядрено оръжие, украинският външен министър Дмитро Кулеба определи думите им като „безотговорни“ и „напълно неприемливи“.

„Украйна няма да се предаде. Ние призоваваме всички ядрени сили да реагират веднага и да покажат ясно на Русия, че подобна реторика поставя света в опасност и няма да бъде толерирана“, написа Кулеба в Туитър.

Четете още

Избор на редактора