Ти купи ли си стаж за пенсия? Новата мания в НОИ

В истинска мания се е превърнало купуването на липсващи месеци и години стаж за пенсия. Бъдещите пенсионери вече не се колебаят и масово си пазаруват пропуснатия стаж. Причината е непрекъснатото увеличение на изисквания стаж за пенсия и поскъпването на цената му.

За първите три месеца на тази година стаж за пенсия са купили 337 човека, като за това са платили над 5,667 млн. лева, се вижда в регистрите на НОИ.

За сравнение през същия период на миналата година, за да се пенсионират са си платили 270 човека, но пък това им е стрували над 7,277 млн. лева. Причината е повечето недостигащ стаж, който са закупили, показват още данните на НОИ.

Общо през миналата година стаж за пенсия са си купили близо 4100 човека, като сумата от платените вноски възлиза на над 24,432 млн. лева.

Цената на месец стаж, който може да се купи сега, е 19,8% от минималния осигурителен доход на самоосигуряващите, който от 1 април миналата година стана 710 лева, колкото остана и през тази, пише Pariteni.bg.

Така за всеки месец недостигащ стаж сумата е 140,58 лв. Година стаж излиза 1686,96 лв., а пълните 5 години – 8434,8 лв.

Всеки може да си купи до 5 г. дори да не му предстои скоро пенсиониране.

За стаж се зачита обучението в университет, но той също се заплаща. Сделки може да правят и вече навършили възрастта хора. Плащането става по банков път, но трябва да се издаде и удостоверение от поделение на НОИ, за да бъде призната сделката. Този стаж не се ползва за изчисляване на пенсията.

Висшистите може да купят стаж само за периода на обучението, който е вписан в учебния план, ако не са работили, докато следват, а жените да не са били и по майчинство. Те трябва да представят и диплома от университет.

Четете още

Избор на редактора