„Тоблерон“ премахва връх Матерхорн от опаковката си

„Тоблерон“ ще премахне планинския връх Матерхорн от опаковките си, след като част от производството на шоколада беше преместено извън Швейцария.

Пирамидалното блокче, чиято емблема е алпийския връх, ще претърпи промяна на етикета и ще включва подписа на основателя си, съобщи производителят му, предава БГНЕС.

Американската фирма Mondelez заяви, че изображението на планината с височина 4 478 м ще бъде заменено с по-неразпознаваем планински връх.

От 2017 г. се прилагат строги правила за „швейцарското“ производство. Те гласят, че не е позволено да се използват национални символи за популяризиране на продукти на млечна основа, които не са произведени изключително в Швейцария. За други сурови хранителни продукти прагът е най-малко 80%. За първи път назъбеният силует на Матерхорн е използван върху опаковката на шоколада през 1970 г.

В изявление за Би Би Си Mondelez заяви, че премества част от производството извън страната, за да „отговори на повишеното търсене в световен мащаб и да развие нашата марка „Тоблирон“ за в бъдеще“.

Компанията заяви, че новите опаковки ще включват „отличителен нов шрифт и лого на Toblerone, които черпят вдъхновение от архивите на компанията и включват подписа на нашия основател Тоблер“.

„Тоблерон“, шоколадът с форма на планина, направен от швейцарско мляко с мед и бадемова нуга, е пуснат в продажба за първи път през 1908 г. в Берн, столицата на Швейцария.

Но едва през 1970 г. на опаковката се появява назъбеният силует на Матерхорн, като преди това на нея са изобразени бернската мечка и орелът, се посочва на уебсайта на Toblerone.

Четете още

Избор на редактора