Трима си поделиха Нобеловата награда за физика

Трима учени спечелиха Нобеловата награда за физика. Това са французинът Пиер Агостини, унгарецът Ференц Краус и френско-шведският изследовател Ан Л’Юилие, съобщи Кралската шведска академия на науките.

Наградата им се присъжда „за експериментални методи за генериране на светлинни пулсации за изследване на динамиката на електроните в материята“.

„Приносът на лауреатите позволи разследването на процеси, които са толкова бързи, че преди това беше невъзможно да бъдат проследени“, се казва в съобщението.

Агостини е професор в Държавния университет на Охайо в САЩ, докато Краус е директор на Института Макс Планк в Германия.

Л’Юлие, едва петата жена, която печели наградата за физика от 1901 г. насам, е професор в университета Лунд в Швеция.

Тя каза пред репортери, че е била по средата на преподаване на час, когато е получила обаждане от Шведската кралска академия на науките и е било „трудно“ да завърши класа.

„Много съм трогната… Няма толкова много жени, които получават тази награда, така че е много, много специална“, каза Л’Юлие, цитирана от БГНЕС.

Миналата година Ален Аспект от Франция, Джон Клаузер от Съединените щати и австриецът Антон Зайлингер спечелиха Нобелова награда за работата си в областта на квантовото заплитане, концепция, отхвърлена някога от Алберт Айнщайн като „призрачно действие“.

Триото ще си подели наградата от 11 милиона шведски крони (около 1 милион долара) и ще получи наградата от крал Карл XVI Густав на церемония в Стокхолм на 10 декември, годишнината от смъртта на учения Алфред Нобел през 1896 г., който създава наградите през последната му воля и завещание.

Наградата за физика ще бъде последвана от наградата за химия утре, като най-гледаните награди за литература и награда за мир ще бъдат обявени съответно в четвъртък и петък.

Наградата за икономика – създадена през 1968 г. и единствената Нобелова награда, която не е включена в завещанието на Нобел от 1895 г. – закрива Нобеловия сезон за 2023 г. на 9 октомври.

Четете още

Избор на редактора