Тръгна поклонническият поход по българския Ел Камино

Световноизвестният поклоннически маршрут на пилигримите Ел Камино, за който се казва, че минава точно под Млечния път, има и български вариант. И той не е по-малко свещен или по-къс като разстояние.

Ел Камино де Сантяго и представлява мрежа от пътища в няколко различни държави, с обща дължина около 1500 км, които водят до едно място – катедралата „Сантяго де Компостела“ в едноименния испански град. Именно там се съхраняват мощите на свети Яков Зеведеев, един от дванадесетте апостоли на Иисус Христос.

От 5 години наши богомолци опитват да наложат традицията да се прави поход по пътя на мощите на свети Иван Рилски от XV век, съобщава БНР.

„Идеята е да вървим по пътя на последното от няколкото пренасяния на мощите на св. Иван Рилски, през 1469 година от Търново към Рилския манастир – разказва един от главните организатори на българския Ел Камино математикът и преподавател във Великотърновския университет д-р Паскал Пеперков. – Една процесия, която на практика е минала през половин България – от Търново стига до Никопол, тогавашен административен център за почти цяла Северна България, оттам към Средец и след това стига до Рилския манастир. Това събитие е разказано още тогава от дякон Владислав Граматик. Той описва 10 топонима, 10 места, през които е сигурно, че са минали мощите на светеца. И това, което ние правим е по тях да възстановим историческия маршрут. Ние не само възстановяваме пътя вървейки, но го правим и с молитва. Така ползваме осветения веднъж от мощите на светеца път, за да се приближим чрез молитвата към Бога. Молитвата е форма на разговор с Твореца и опит да измолим благоденствие за участниците в прехода и за целия ни народ и държава.“

Както всяка година, така и тази поклонническият пешеходен поход по пътя на мощите на свети Иван Рилски започна на 1 юли от Велико Търново и ще завърши на 12 август в Рилската света обител. На 30 юни вечерта участниците ще проведат Всенощно бдение в старопрестолния български град. Сред тях ще бъдат и двамата основни организатора на духовния поход – университетските преподаватели Паскал Пиперков и Евгени Коев. Те са и учените, направили най-съществените проучвания около пренасянето на мощите на светеца – небесен покровител на България.

„Тази година походът е малко по-дълъг, като идеята е с по-кратки дневни преходи да може да се издържи на цялостното натоварване. Ако в първите години имахме дни с 30 километрови преходи, то сега те ще са между 10 и 20 километра дневно, за да бъде достъпен. Тръгваме малка група от 20 души от Велико Търново и се надявам да има достатъчно хора по пътя, които да поддържат огъня на идеята и прехода да завърши успешно“, обяснява Пиперков.

Маршрутът е разделен на пет етапа от по десетина дни. Първият е Велико Търново-Никопол (02.07.- 08.07.2023 г.), следва Никопол-Плевен-Луковит (9-15.07.2023 г.), Луковит-Враца (16-25.07.2023 г.), Враца-София (26.07.-02.08.2023 г.) и завършва с преход София-Рилски манастир (03.08-12.08.2023г. ).

Всеки желаещ може да се включи във всеки един от етапите за колкото време иска и има възможност, казва ни Паскал Пиперков. И приканва живеещите в различните населени места, през които ще минат, да се присъединят към Българския свят поход и участниците му, да повървят с тях. „Това пак е съпричастност – да извървим заедно част от пътя с молитва. А колективната молитва е много по-силна от личната“, казва той.

Четете още

Избор на редактора