Турция празунава 100 години република с нов химн

Специален химн по повод стогодишнината от основаването на Република Турция бе представен в президентския дворец снощи на концерт по случай Деня на победата в присъствието на президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде турската телевизия ТРТ Хабер.

Химнът бе избран на конкурс, организиран от Дирекцията по комуникации на турското президентство. По време на програмата президентът Реджеп Тайип Ердоган връчи наградите на победителите, предава БТА.

Първата награда спечели творба, чийто текст и музика принадлежат на Илкер Кьомюрджу. Химнът беше изпълнен снощи от Президентския симфоничен оркестър, духовия оркестър на министерството на отбраната, бендовете на трите вида въоръжени сили, на Генералното командване на жандармерията и на президентската гвардия.

В пост в социалната мрежа Екс (Х, бивша Туитър) Фахреттин Алтун, ръководителят на Дирекцията по комуникации на Президентството на Република Турция, представи творбата, избрана за химн на стогодишнината на републиката.

„С този химн, който изразява нашите национални и духовни чувства, кара сърцата ни да се развълнуват и разкрива визията и вълнението ни за бъдещето, ние продължаваме да правим твърди и решителни стъпки напред във века на Турция“, написа той.

В проекта за избор на химн по случай навършването на сто години от основаването на Република Турция участваха повече от 400 произведения, а сред тях бяха класирани първите четири творби.

Четете още

Избор на редактора