Най-шантавите сгради в света. Има и у нас

Днес всички модерни къщи са много сходни една с друга, все едно са направени по калъп. Колко тъжно е всичко това. Никакво разнообразие!

В строителството няма правила и ограничения. Най-смелите архитекти проектират много необикновени сгради. Някои от тях имат неземен вид и постоянно привличат вниманието. Много от тях приемат и туристи.

Какво ще кажете за този необикновен офис?

Той се намира в американския град Нюарк в щата Охайо. Местните се гордеят с тази сграда. Тя е на фирма за производство на кошници. Дейв Лонгабергър, директор на компанията, лично настоявал офисът да бъде направен под формата на огромна кошница. Сградата има площ от 180 фута и височина от 24 метра.

В Прага, столицата на Чехия, също има много уникален дом, който е офис сграда. Жителите на града му дават име – танцуващата къща.

Защо толкова интересно име? Тъй като сградата има необичаен външен вид, изглежда, че наистина танцува. Дизайнът е на Франк Гери и Влад Милунича, популярни чешки архитекти.

Преди няколко години в Китай се появи оригинална сграда, която привлича огромен брой туристи.

Тя представлява огромно пиано с цигулка. Гледайки сградата, човек остава с впечатлението, че някой цигулар е забравил цигулката си, която е изцяло от стъкло. Вътре в цигулката има стълбище, което води посетителите до зала, където са изложени всякакви музикални инструменти.

В САЩ, в град Канзас Сити, има още една много интересна сграда – градската библиотека. Сградата е направена под формата на огромен рафт за книги.

Полша също има своя собствена атракция – Кривата къща в Сопот. Тя е не по-малко интересна от изброените по-горе сгради. Основната характеристика на архитектурното бижу е липсата на права линия.

Тази сграда е много популярна сред туристите. Къщата е част от търговски център. Приземният етаж е пълен с ресторанти, игрални автомати и търговски площи.

И България вече може да бъде включена в тази своеобразна класация на най-шантавите сгради в света. През 2021 г. край Черноморец се появи Обърната къща, която привлича всеки ден стотици туристи.

Четете още

Избор на редактора