Украински военен експерт: Оръжието ни е мизерно малко, но голямото иде

„Доставеното ни до момента оръжие е в такова минимално количество, че с него ние можем само да стабилизираме фронта. Не да достигнем паритет с руснаците, а именно да се стабилизираме в едно направление – в случая край Северодонецк.“

Това заяви пред телевизия Белсат уважаваният украински военен експерт Олег Жданов.

Военният експерт Олег Жданов

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) редовно получават леко оръжие от приятелските си държави. (България не е сред тях, б.р.) Но това е само безплатна помощ от партньори, които я отпускат според финансовите си и военни възможности, признава Жданов.

„Количеството е толкова мизерно, че не може и да става дума за влияние по целия фронт. Това обаче е така, защото още не са започнали доставките от основните донори и програмата „Ленд-лиз“, успокоява духовете експертът.

Истински тежкото въоръжение от САЩ и Великобритания трябва да се превози по море – заради обема, габаритите и презокеанското разстояние. „Разчитахме, че към края на май ще получим първите доставки, но сега се очертава това да се случи в най-добрия случай в края на юни, началото на юли“, пояснява Жданов.

„В момента Украйна има една слаба страна: липсата на оръжие и муниции. Ако този проблем беше решен по-рано, то контранастъплението щеше вече да е започнало. С кинжални удари щяхме да се движим в различни направления и да отблъскваме агресора. За да сме маневрени и да се движим, ни е нужна техника – най-вече бронирана. И тя ще дойде!“, убеден е Олег Жданов.

Даже при този остър дефицит украинските войски провеждат успешни отбранителни действия. А демотивираната руска армия, при това огромно превъзходство в жива сила и техника, не успява да проведе планираните операции и вече за пети път променя целите си. На думи.

Четете още

Избор на редактора