Украйна пак ни натиска да си дадем годните МиГ-29

Украйна отново ни насърчава да дадем своите изтребители МиГ-29, както вече го решиха Полша и Словакия. Това заявява говорителят на Министерството на отбраната на Украйна Юрий Сак в интервю за БНТ.

Украйна, която се подготвя за своята пролетна офанзива, има нужда да подсили Военновъздушните си сили, които осигуряват прикритие на наземните операции.

Украинските въоръжени сили водят тежки боеве в Бахмут и Авдеевка, където всеки ден, според министъра, убиват между 900 и 1000 руски военни, използвани от въоръжените сили на Русия като „пушечно месо“.

Юрий Сак признава, че украинците също дават жертви. Въпросът за самолетите, според него, е сходен с този с танковете, когато страната за първи път поиска тежко въоръжение от съюзниците си миналата година. Постепенно съюзниците, обясни Сак, от съветски тип танкове са започнали трансфер на западни образци въоръжение.

В момента страната ни разчита само на съветските МиГ-29, от които постоянно могат да се използват не повече от 7-8 самолета по едно и също време.

Ако не намери сега двигатели за остарелите си МиГ-29, то техният ресурс може да бъде удължен най-много до края на 2023 г. Първите изтребители F-16 пък се очакват през 2025 г. и в рамките на около две години България би останала без изтребителна авиация.

Полша и Словакия съвместно ще доставят на Украйна 33 изтребителя МиГ-29. Съобщението дойде от военното министерство във Варшава. Полша ще даде 20 самолета, а Словакия – 13.

Четете още

Избор на редактора