Унгария наложи вето на 18-те млрд. евро помощ за Украйна

Унгария блокира решението за отпускане на помощ от 18 млрд. евро за Украйна на днешното заседанието на финансовите министри на страните-членки в ЕС. Унгарският министър Михай Варга се изказа от името на страната против приемането от Европейския съвет на законодателните поправки, позволяващи отделянето на тази сума.

„Унгария е против поправки във финансовото законодателство“, заяви Варга по време на откритата част от заседанието на съвета по икономически и финансови въпроси.

В крайна сметка финансовите министри решиха да отложат двете ключови гласувания – за международно подкрепено данъчно споразумение и за новия пакет финансова помощ за Украйна.

Причина за ветото на Унгария стана неразрешеният спор за кохезионните фондове на страната. Унгария е на път да загуби €7,5 млрд. по плана за възстановяване и развитие, след като не успя да реши проблемите с корупцията, нередностите в обществените поръчки и конфликтите на интереси при държавни служители.

Освен това може да загуби и други €5,8 млрд. безвъзмездни евросредства за възстановяване на последствията от ковид пандемията. Така общата стойност на пропуснатите европейски пари от страната ще възлезе на €13,3 млрд.

„Няма да се обезсърчим. Нашата амбиция остава да започнем изплащането на нашата помощ за Украйна в началото на януари – отговори след решението за отлагане чешкият финансов министър Збинек Станжура (Чехия е ротационен председател на Съвета на ЕС). – Ще търсим решение, подкрепено от 26 държави-членки“.

Четете още

Избор на редактора