Уникална колекция пази първото червило в света

Първото червило в света. Първият съвременен парфюм. Въртяща се четка за зъби. Оригиналният крем и серум „Нивеа“. Да не говорим за интимните тайни на кралица Елизабет Втора. Това са някои от съкровищата, пазени в първото хранилище на „Герлен“, вдъхващо живот на истории от миналото на емблематичната френска козметична компания, предаде Асошиейтед прес.

„Герлен“ предостави на Асошиейтед прес ексклузивен достъп до новооткритата си колекция – т.нар. хранилище за чудеса, обвито в тайна и скрито от обществеността край река Сена в Париж. Това е място, където се съхраняват документи и мистериозни предмети от три века, като всеки от тях има своя собствена уникална история.

Но може би най-забележителното в колекцията е, че основаната през 1828 г. компания, която създава съвременната парфюмерия, не я е показвала досега.

„Това е нещо, което наричаме наша малка тайна“, казва Ан-Каролин Празан от „Герлен“. Тя подбира експонатите от множество артефакти в продължение на години.

„Беше трудно да намалим 18 хиляди експоната до едва 400 от толкова много години, но го направихме … Някои от тях са толкова крехки, че ме е страх да ги докосна“.

Амбициозният проект съществува благодарение на страстта и търпението на Празан. През мъгла от парфюм тя разказва за иновациите на „Герлен“ и за известни почитатели, сред които съпругата на император Наполеон Трети, Жозефин Бейкър, Грейс Кели, Жаклин Кенеди, Барбра Стрейзънд, Маргарет Тачър и покойната британска кралица Елизабет Втора.

Когато Празан докосва най-ценния предмет от колекцията – червило, създадено през 1870 г. и поставено в модерно изглеждаща златна кутия, тя внимателно сваля белите си ръкавици, сякаш извършва свещен ритуал.

„Толкова е модерно“, прошепна тя и с пръст внимателно задейства механизма за избутване, за да разкрие тъмночервен восъчен пигмент, който е все още непокътнат след 153 години.

Червилото за многократно пълнене има забележителна история, както и всичко останало в архива. Служител на Еме и Габриел Герлен се разхождал по една улица и случайно попаднал на магазин на производител на свещи, чийто восък и цветни пигменти му дали идея.

По онова време жените използват тубички с цветна пудра, за да рисуват устните си с помощта на неудобна четка.

Виждайки инструментите на свещоливницата, служителят на „Герлен“ го осенява „лудата“ идея да създаде восъчна козметика за устни във вид на стик, разказва Празан.

„Този малък предмет прави завинаги революция в женския грим“, каза тя.

Празан открива и първия в света молив за очертаване на контура на устните, също поставен в елегантен златен корпус, както и с трети стик, обаче журналист от Асошиейтед прес не успява да идентифицира. Оказа се, че това е специален молив за вените и шията, който жените използват в края на 19-и век в Париж, за да изглеждат по-бледи. За щастие, казва Празан, това вече не е на мода.

Това, че „Герлен“ е семейна компания, управлявана от пет последователни поколения, може би е една от причините тези архивни екземпляри да се съхраняват толкова старателно.

Фирмата е закупена от конгломерата за луксозни стоки Ел Ве Ем Аш (LVMH) през 1994 г., но успява да запази своята идентичност.

Отличителна черта на марката са иновациите, включително и извън сферата на парфюмите. Сред архивните съкровища е патентът за първата въртяща се четка за зъби. Документите разкриват дизайн от 1845 г., който изглежда като предшественик на съвременната електрическа четка за зъби.

Тубичка с хидратиращ крем, наречен „Нивеа“, извадена от чекмедже, разказва друга история, която свързва минало и настояще. Кремът, който съдържал съставки за избелване на кожата на европейските жени, бил продаден, за да се създаде известната едноименна компания за грижа за кожата.

Има и старо шишенце „Жики“ (Jicky)- първият съвременен парфюм в света. Създаден през 1889 г., той прави революция на пазара с концепцията за ароматен коктейл – не само една нотка като предишните парфюми, включващ нотки на подправки, лимон, лавандула, дърво и ванилия. Той съдържа също синтетични съставки и, което е невероятно, е най-старият непрекъснато произвеждан парфюм в света.

И все пак разказите за знаменитостите са тези, които внасят най-много блясък в колекцията, която изглежда толкова жива въпреки своята история.

Кралица Елизабет Втора, изобразена на снимка на стената, е такава почитателка на парфюма „L’Heure Bleue“ на „Герлен“, че изразходила флакона и го напълнила с маслото от коронацията си през 1952 г., разказва Празан. Той е съхраняван в продължение на години – толкова емоционално привързана е била покойната кралица към аромата.

На друг рафт блести флакон от друг парфюм. Това е аромат, създаден за кръщенето на чичото на кралицата години, преди той да стане крал Едуард Седми и да се откаже от престола в името на любовта. Колекцията понякога прилича на хронология на важните моменти от живота на световните исторически личности.

Архивът е секретен,  но компанията подреди изложба, отворена за обществеността, по повод 170-ата годишнина на най-известния си дизайн – флаконът  пчела.

Експозицията може да бъде видяна в магазина на „Герлен“ на „Шан-з-Елизе“ до 4 септември.

Там оригиналното шише  – исторически артефакт, е изложено като бижу в короната, а светлината се отразява от ръчно изрисуваните релефи на пчела. Тя е създадена през 1853 г. за годежа на Наполеон Трети и Еухения де Монтихо.

Пчелата е френската императорска емблема, както и емблемата на Хлодвиг, първият крал на франките. До ден днешен тя символизира „Герлен“.

За годишнината от създаването на опаковката 11 международни художници и актьори, сред които Шарлот Рамплинг и Одри Тату, създават серия от фотографии, вдъхновени от флакона с пчелата.

Крачка в миналото с поглед, насочен към бъдещето сякаш определя „Герлен“. „Планирам далеч в бъдещето, за 100 години напред“, отбелязва Ан Каролин Празан, докато прибира предметите, които са на близо 200 години. „Знам, че компанията ще съществува толкова дълго,  след като нас вече ни няма. Колко хора могат да кажат това?“.

Четете още

Избор на редактора