Феноменът Челопеч – най-големи заплати, най-високи оценки

Има ли връзка между заплатата на родителите и оценките в училище на децата им? В Челопеч тя е очевидна.

Това е общината с най-висока средна оценка на пролетната сесия на матурата по български език и литература е Челопеч – много добър (4,58). В същото време през последните 3 г. община Челопеч е и с най-високи заплати. Средната за миналата година там достигна 2930 лв.

В матурите Челопеч е следвана от няколко общини в Смолянско – Златоград (4,57), Неделино, (4,51), Рудозем (4,27). Сред по-големите градски центрове с относително добро представяне е Столична община (4,24), Смолян (4,17), Пловдив (4,15), Варна (4,14), но

нито един областен център тази година не успява да стигне до “много добър”.

Това показва изследване на Института за пазарна икономика, което проследява разпределението и резултатите от зрелостните изпити на общинско ниво. Данните показват, че средните оценки на задължителната матура по български език и литература падат все по-ниско, расте броят на общините със средна оценка под среден (3), а броят на абитуриентите, явили се на изпита по математика, остава много нисък.

През последните 3 г. община Челопеч е и с най-високи заплати. Средната там миналата година достигна 2930 лв.

От ИПИ поясняват, че тъй като Министерството на образованието и науката не публикува средните оценки на зрелостните изпити на ниво община, изчисленията им са въз основа на данните на ниво училище. Средната оценка за отделните общини е изчислена като средната на училищата в нея, претеглена с броя на явилите се ученици. По този начин, да речем, средната оценка на училище с 50 зрелостници би имала 10 пъти по-голяма тежест в средната за разглежданата община от такова с пет.

През 2023 г. общо 45 890 ученици са се явили на задължителната матура по БЕЛ, повишение с почти 3 хиляди души в сравнение с предишната учебна година. Средната оценка е добър (3,93) или 4 стотни по-малко от оценката за 2022 г. Вече втора година зрелостниците обаче остават далеч от средните си постижения от миналото десетилетие, когато средната оценка по БЕЛ се движеше в порядъка на 4,20-4,30.

Повод за притеснение според ИПИ са не толкова спадовете в резултатите на лидерите, колкото влошаването на най-слабите.

През 2023 г. има цели 6 общини – Земен, Крушари, Якимово, Струмяни, Хитрино и Камено, в които средната оценка на учениците е 2, тоест нито един от явилите се не е успял да постигне положителен резултат. Със среден резултат под среден (3) са вече 80 общини в сравнение с 69 година по-рано.

Четете още

Избор на редактора