Фон дер Лайен устремена към втори мандат начело на ЕК

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен получи подкрепата на своята германска дясноцентристка партия за втори мандат, което я поставя в силна позиция да спечели още пет години начело на изпълнителния орган на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

На заседание на партийното ръководство германските християндемократи подкрепиха Фон дер Лайен за свой кандидат за председател на Комисията. Това потвърждава широко разпространеното предположение, че тя ще се стреми към нов мандат.

65-годишната бивша германска министърка на отбраната вероятно ще стане кандидат на паневропейската дясноцентристка група, Европейската народна партия (ЕНП), на конгреса в Букурещ през март.

„Вземам много съзнателно и добре обмислено решение. Бих искала да се кандидатирам за втори мандат и съм много благодарна на ХДС, че днес ме номинира за водещ кандидат на ЕНП“, заяви Фон дер Лайен на пресконференция след партийната среща в Берлин.

Първата жена на този пост, Фон дер Лайен ръководи ЕС през пандемията от КОВИД-19, официалното излизане на Великобритания от блока и разрушенията след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г., припомня Ройтерс.

Председателят на Европейската комисия отговаря за около 32 000 служители на ЕС, както и за голяма част от политическия дневен ред на блока, посочва ДПА.

Фон дер Лайен би започнала втория си мандат в момент, когато Европа се фокусира върху това как да укрепи сигурността си, с Русия, която води война по границите ѝ, и възможността бившият президент на САЩ Доналд Тръмп да се завърне в Белия дом, изброява Ройтерс.

На конференцията по сигурността в Мюнхен през уикенда Фон дер Лайен заяви, че Еврокомисията ще представи предложение за стратегия в областта на отбраната, насочено към насърчаване на по-високи и по-ефективни разходи със съвместни обществени поръчки и споразумения, които да осигурят предвидимост за индустрията.

Лидерите на 27-те държави членки на ЕС ще изберат председател на Комисията след изборите за Европейски парламент през юни.

Четете още

Избор на редактора