Хакер пусна лични данни на 2 млн. клиенти на „Лев инс“

Лични данни на 2,25 милиона души са изпратени до редакционната поща на „Капитал“ и други медии от хакер, ползващ псевдонима „Емил Кюлев“. За това съобщи изданието, според което този теч е най-големият в България от 2019 г. насам, когато беше хакната Националната агенция за приходите. Има вероятност това да е и най-мащабният пробив в сигурността на частна компания. Хакерът твърди, че данните са добити чрез пробив в системата на най-голямата застрахователна компания по премиен приход в България „Лев инс“, посочва още „Капитал“.

„Ние не сме пуснали към публикацията линка с данните, защото смятаме, че това е неетична практика, но той вече е наличен в различни форуми в интернет и предполагам, че вече е трудно да бъдат удържани тези данни в тесен кръг хора“, каза пред БНР журналистът от „Капитал“ Николай Стоянов.

В предаването „12+3″изпълнителният директор на „Лев инс“ Павел Димитров отрече данните, които се разпространяват в публичното пространство, да са свързани по някакъв начин с компанията:

„Мога категорично да заявя, че теч на данни няма. Въпросните данни отдавна циркулират в медийното пространство. Те са част от т.нар. тъмна мрежа. … Проверихме лица, които са клиенти на нашата компания, те не фигурират в тази база, а такива, които не са наши клиенти – фигурират в тази база. Лицето, което публикува въпросните данни, не за първи път се опитва да пробие нашата мрежа. Преди година и половина това лице беше разкрито и в момента, когато разкрихме самоличността му, той започна да се укрива в чужбина“.

Димитров окачестви акцията на хакера като „отмъщение заради разкритата му самоличност“.

Четете още

Избор на редактора