Херо Мустафа за мафията: Малка група превзе държавата ви

„Една много малка група в България създаде система, която обогатява олигархичната класа и превзема държавните ресурси.“

Това обяви американският посланик Херо Мустафа на срещата „Върховенството на закона и бизнес средата в България“ с участието на всички водещи търговско-промишлени сдружения на чуждестранния бизнес в страната, пише „Дневник“.

На срещата присъстваха и френският посланик Жоел Мейер, италианският Джузепина Зара, както и правосъдният служебен министър Крум Зарков.

„Който не принадлежи към тази система, губи надежда. Обезкуражават се тези, които искат да се борят за страната си. Наистина е болезнено да виждаме това“, каза още Мустафа на форума в София и подчерта, че често чува от средите на правораздаването как разследвания и дела за корупция се прехвърлят, само за да бъдат бавени и закрити, просто защото са доближили определени „червени линии“.

„На такива хора се отказва повишаване в кариерата, прехвърлят ги дълбоко в провинцията или ги отстраняват. Не ви казвам нищо, което да не знаете“, обърна се тя към предприемачите и представителите на медии и граждански организации в залата.

„Лично сме видели колко невероятно трудно е да се реформират институциите и да бъдат премахнати дълбоко вкоренени интереси. Още докато се подготвях за мандата си преди да дойда в България, при срещи с български официални лица ми казваха: „не използвай думата „корупция“. Че мога да започна работата си с нея. Че ще съсипе отношенията ми с правителството и ще ме обрече на провал“, подчерта тя и допълни, че в България неизбежно се говори ежедневно за корупция от бизнесмени, журналисти, граждани. „Истинските партньори си казват нещата честно и днес говоря с вас открито. Бизнес общността знае колко е трудно, чували сме го – и ние, и другите търговско-промишлени камари са го чували – от толкова много инвеститори: че виждат огромен потенциал в България, но се страхуват, че правата им няма да бъдат защитени, ако попаднат в съдебен спор. Чували сте множество истории за бизнеси, атакувани от хора с власт, които използват държавни институции, за да тормозят, изнудват, рекетират.

Чуваме за адвокати с куфарчета, за задкулисни сделки, за рушвети. Чуваме за непрозрачни обществени поръчки и покупки от властта, натъкмени за конкретен кандидат. За фаворизиране при държавните договори.

В България виждаме как корупцията изключително много деформира функционирането на някои институции и как ги контролира в ущърб на българския народ. Разбираме, че справянето с корупцията е много продължителна борба, не е лесно и го знаем и от собствената си страна – САЩ също не са имунизирани срещу корупцията и е нужна постоянна бдителност“, каза още американският посланик.

В изказването си Мустафа подчерта, че в правораздавателните органи има множество добри професионалисти, които опитват да си вършат работата, но и даде конкретен за САЩ пример за отсъствие на съществена промяна в България:

„Администрацията ни санкционира трима българи по Глобалния закон „Магнитски“ и забрани влизането в страната на шестима заради корупция. И какво последва? Нито един от тях не бе критикуван публично заради корупция. Никой от тях не е осъден в България за престъпления. Никой дори не е наказан административно или уволнен от поста си“, каза още тя.

Посланик Мустафа за пореден път повтори, че докато продължават да работят с партньори в България и посолството да действа като катализатор на процесите, „всички знаем, че промяната трябва да дойде отвътре, политиците трябва да покажат кураж“.

Четете още

Избор на редактора