Хусите твърдят, че са ударили US кораб край Аден

Американската армия заяви, че е унищожила вчера ракета „земя-въздух“ на йеменските бунтовници хуси, която е била готова за изстрелване от територията на Йемен, а хусите заявиха, че са атакували американски търговски кораб в Аденския залив, предаде АФП.

Вероятно имайки предвид същата атака на хусите, британската компания за морска сигурност „Амбри“ (Ambrey) съобщи вчера, че търговски кораб е бил поразен от ракета, изстреляна от територията на Йемен.

„Съгласно информацията, с която разполагаме, търговски кораб е бил поразен от ракета, докато плава (. . .) край Аден“, се казва в изявление на „Амбри“, която уточни, че на борда на плавателния съд е имало експлозия.

„Амбри“ научи, че ракетата е била изстреляна (. . .) от Таиз“, южна йеменска провинция, каза още британската компания.

По-рано вчера хусите, които разполагат с подкрепата на Иран, заявиха, че са изстреляли ракети срещу американски търговски кораб, който според тях плавал към израелско пристанище.

Говорителят на хусите Яхя Сари заяви в социалните мрежи, че ракетите „директно са поразили кораба“ в Аденския залив.

Американската армия не е потвърждавала, че американски кораб е бил поразен. Тя съобщи само, че е унищожила вчера ракета „земя-въздух“ на хусите, която е била готова за изстрелване от територията на Йемен и която е била потенциална заплаха за американски летателни самолети.

Преди да предприемат действия, американските сили са се уверили, че тази ракета е „непосредствена заплаха“ за американски самолети, заяви Централното командване на въоръжените сили на САЩ, което отговаря за региона на Близкия изток.

АФП отбелязва, че американската армия не е уточнила за какви самолети е имало опасност – за граждански или военни.

По данни на Пентагона хусите, които контролират голяма част от територията на Йемен, от 19 ноември досега са извършили над 35 атаки срещу плавателни съдове в Червено море и Аденския залив, с което смутиха морския трафик в район, който е от ключово значение за световната търговия.

Хусите казват, че целта им е да пречат на плавателни съдове, които са свързани с Израел, да плават край бреговете на Йемен. Йеменските бунтовници твърдят, че правят това от солидарност с палестинците в ивицата Газа, където Израел се сражава с ислямисткото движение „Хамас“.

Израел предприе военната си операция в Газа, след като на 7 октомври миналата година бойци на „Хамас“ извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава.

Съединените щати свалиха 10 дрона в Западен Йемен, които са били готови за пускане, съобщи снощи журналистка от телевизия Си Би Ес Нюз, като се позова на високопоставен служител в сферата на сигурността, базиран в Бахрейн.

Четете още

Избор на редактора