Централата на ЩАЗИ става Град на демокрацията

Кампус за демокрация става бившата централа на тайните служби на ГДР ЩАЗИ. „Общо място за възпоменание и изследване“ ще бъде създадено на мястото на бившия щаб на източногерманската тайна полиция в източната част на Берлин, обяви германският министър на културата Клаудия Рот, цитирана от ДПА.

Според нея по този начин федералното правителство ще допринесе за изграждането на планирания „Кампус за демокрация“ в бившия щаб на комунистическото Министерство на държавната сигурност, известно като Щази. Според проекта това трябва да се превърне в „място за демократичен дискурс“, предаде БТА.

„Кампусът за демокрация“ има за цел да преоткрива, развива и насърчава свободата, която демокрацията носи“, каза министърът на културата след посещение в архивите на ЩАЗИ на  ул. „Норманенщрасе“ в Берлин.

„Примиряването с несправедливостта от миналото остава задача и задължение 33 години след мирната революция в Източна Германия“, продължи Рот. „Осмислянето на историята, разбирането на репресивните апарати, проучването на досиета и преподаването на уроци за нашата демокрация – всичко това се нуждае от централно място“, каза още тя.

В бившата централа на репресивните служби днес се помещават архивите на ЩАЗИ, Музеят на ЩАЗИ, Съюзът на жертвите на комунистическата тирания и др.

Четете още

Избор на редактора