Хартиената бюлетина ще е 60 см, машинната – 20

На брифинг ЦИК представи образците на хартиената бюлетина и на бюлетината от машинното гласуване за извънредните парламентарни избори на 2 април.

Хартиената бюлетина е около 60 см, тази от машина ще е дълга 20 см. На тази от машината ще се изписва точният глас, с името и номера на кандидата, който е избран, номера на секцията и на машината, както и QR кода. На гърба й след това ще се постави един печат, след което тя ще се пуска в кутия за машини бюлетини. Докато не се разпечата машинна бюлетина, се приема, че избирателят не е гласувал, отговори Матеева на въпрос какво ще стане ако хартията за седне в машината или се случи нещо с нея.

В чужбина ЦИК определи да се гласува в 738 избирателни секции. В началото на тази седмица беше взето решение, че в 244 от тях ще има машини за гласуване. В секциите в страната и в чужбина ще има поставена само по една машина“, съобщи заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Тя обясни, че относно решението за секционните избирателни комисии в чужбина за три държави все още не беше получено съгласие за СИК, които бяха образувани извън дипломатическите и консулските представителства – Норвегия, Щвейцария и Канада. За Норвегия и Канада вече има съгласие, очаква се такова и от страна на Швейцария.

До 20 март ЦИК трябва да назначи съставите на СИК-овете, каза още Матева. Отново призова всички кандидати да спазват добрия тон и добрите нрави в предизборната кампания.

Четете още

Избор на редактора