Георги Пеев: Златото е за Данчо, той не дочака сърцето си

Откриваме световния шампион Георги Пеев часове преди финала на 50 м бруст буквално в басейна. Готви се старателно, вече се отказал да плува кроул, за да разпредели силите си.

Нямаше сили обаче да откаже интервю за любимия си сайт Ekspresso, чийто автор е. Световният шампион обяви почти от олимпийската стълбичка, че посвещава медала си донорството, което спасява човешки животи. Самият той е с трансплантирани сърце и бъбрек.

Привет, шампионе! С какво решение на държавата за донорството би сменил шампионския си медал?

С решение на парламента да върне Изпълнителна агенция по трансплантации и да назначат там хора като д-р Мариана Симеонова и д-р Сибила Маринова.

Кой от близките ти приятели не можа да дочака триумфа ти заради липса на донор?

Данчо не можа да дочака сърце и почина. Имахме планове на това световно да сме двамата и да плуваме.

Какво да очакваме днес от тебе?

Намираш ме буквално в басейна. Тъкмо почвам да загрявам. Плувам след два-три часа.

Къде ще се пуснеш, реши ли последно?

Днес има много серии, вече се класирах за финал на 50 бруст. Кроул няма да плувам, отказах се. Имам шанс за медал на бруст и ще натискам там.

Велик си! Винаги си се отличавал със скромност и реална самооценка

Хахаха! Благодаря!

Кой е Данчо?

23-годишният Йордан Пенчев живя с изкуствено сърце близо две години и чакаше с надежда да бъде трансплантиран. Не дочака и издъхна в реанимацията на столичната болница „Света Екатерина“.

Младият мъж бе подложен на изключително сложна интервенция – поставяне на второ изкуствено сърце – този път в дясната сърдечна камера. Това се направи за първи път у нас. Данчо издържа многочасовата операция. Докато чакаше сърце обаче се разболя от Covid-19, разви пневмония и почина.

Положението с донорството в България е плачевно. 946 са записаните в листата на чакащи за органи според официалната статистика на Министерство на здравеопазването. 842 чакат за бъбрек, 38 за черен дроб, 34 за сърце, 21 за бял дроб, 9 за панкреас, 2 за тънко черво.

10 трансплантации на бъбрек са направени през 2022 година от трупен донор, една от жив донор, 2 сърдечни трансплантации, нито една белодробна и 5 чернодробни.

Другите тревожни констатации са, че в България няма единна държавна политика в областта на трансплантационната дейност. Липсва ефективна донорска кампания и поради това спада броят на трансплантациите. А ежегодно се отпускат милиони за тази дейност.

Благодаря на всички за подкрепата. Надявам се, че това мое плуване ще посъбуди заспалата система на донорството и трансплантациите в България и ще имаме повече спасени животи и повече активни трансплантирани хора.

Всъщност, това е и моята цел да бъда тук, в Австралия. Ако поне един човек е почувствал, че има шанс да продължи напред без значение какви са здравословните му проблеми, значи съм успял. Този златен медал не е спечелен от мен.

Той бе спечелен от всички близки на донорите, които в най-тежкия за тях момент са решили да спасят човешки животи, той е спечелен от лекарите, които са отдадени на донорството и трансплантациите в България, той е спечелен от всички трансплантирани българи и от онези, които са в листата на чакащите трансплантация.

Четете още

Избор на редактора