Шокиращо: 95% от срутените сгради в Турция извън нормите

Само 5 процента от сградите, разрушени при смъртоносните земетресения на 6 февруари, са били построени в съответствие с изискванията и нормите срещу земетресения, констатираха експерти и учени, назначени от Главната прокуратура на Кахраманмараш. Те са извършили разследвания в зоната на земетресението.

Инженер Бора Акшар, един от експертите в екипа, подчерта, че качеството на бетона на срутените сгради в Кахраманмараш е изключително лошо. „Качеството на бетона и изработката са крайно незадоволителни. Забелязахме, че гладък чакъл от потоци е използван вместо натрошени камъни“, обясни Акшар. Той също така посочи, че има съществени дефекти, особено в основните структурни елементи като колони и греди, съобщи Марица.

Друг екип, изследващ срутени и силно повредени конструкции, констатира необичайни характеристики на строителните арматури. Някои метални елементи не са повредени по обичайния начин, каза Башак Бодуроглу Язъджъ, ръководителка на екипа.

„Снимахме всяка щета, която видяхме. Забелязахме, че някои арматурни пръти са пречупени необичайно. При прекомерно натоварване, като при земетресение, те първо изтъняват и след това се отчупват“, обясни Язъджъ.

„Ние обаче забелязахме в някои отломки, че желязото се е разчупило по необичаен начин. Видяхме много арматури, надробени като солети“, допълни тя.

След разговори с някои строителни компании и работници в региона, Язъджъ съобщи, че са научили, че това желязо с лошо качество, открито в някои сгради, идва от други страни или е рециклирано от скрап.

Когато екипът попита работниците дали са забелязали нещо странно в желязото, което използват, те признали, че някои железни пръти се чупели дори по време на обработката им при строителството.

„Някои строителни изпълнители не са използвали тези железа поради тези причини и са ги върнали обратно на доставчиците“, отбеляза тя.

Язъджъ също така заяви, че са тествали пробите, събрани от региона, като добави, че те не са могли да преминат тестовете по време на анализа, който са провели с екип, състоящ се от други строителни инженери от университета Улудагъ, в Бурса.

„Нашата цел беше да проучим причините за щетите. Разбира се, няма една единствена причина за тези разрушения. Има много неприятни съвпадения. Целта ни е да се поучим от тази трагедия, за да не се повтори никога“, заключи Язъджъ.

Четете още

Избор на редактора