Шокът с парното се отлага. Рекордно евтин газ от 1 ноември

„Булгаргаз“ поиска рекордно поевтиняване на газа от 1 ноември с 45%, стана ясно по време на откритото заседание на енергийния регулатор. Това означава, че цената на парното няма да бъде повишавана от 1 януари.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева обясни, че рекордното поевтиняване е постигнато благодарение на промяна в подхода – борсова търговия, прозрачни търгове и конкурентни цени.

Председателят на КЕВР Иван Иванов каза, че регулаторът няма вече аргументи да отстоява позицията, че от 1 януари трябва да се повиши цената на парното.

Домакинствата обаче не трябва да се успокояват, защото цената на парното и топлата вода ще бъде с 40% по-висока, така както КЕВР я определи на 1 юли т.г. за целия зимен сезон.

Цена на синьото гориво от 130 лв. за мегаватчас предлага за ноември „Булгаргаз“ при 233 лв. за настоящия месец. Причините за драстичното поевтиняване шефът на националния доставчик Деница Златева обясни така:

„Първата компонента е свързана с проведените търгове за доставка на втечнен природен газ за ноември и получените изключително добри оферти от двамата избрани доставчици, сравнени към борсовия индекс в момента отстъпките са между 38 и 50% от съответния индекс.

Дължи се също така на спада в индекса. До голяма степен тази цена, която ние ще предложим около 130 лв. се дължи и на доверието на доставчиците към „Булгаргаз“ и чрез прозрачни процедури гарантирахме откритост и конфиденциалност на тази процедура и на добри ценови условия“.

Златева посочи, че „Булгаргаз“ разширява възможностите за доставка на втечнено синьо гориво през 2023 година.

Евтиният ток за бита остава още поне 3 г., успокои Иванов по повод опасенията, че заради втория транш евросредства по Плана за възстановяване и устойчивост домакинствата ще се наложи да излязат на свободния пазар

„Битовите потребители ще напуснат регулирания пазар до 31 декември 2025 г. Всякакви опити предварително това да се случи, считаме за неудачни“, каза Иванов.

Иванов прогнозира и спад на борсовия ток до 230 лв. за мегават и отпадане на необходимостта да се изплащат компенсации за бизнеса.

Четете още

Избор на редактора