15-годишният шофьор убиец остава в ареста

Бургаският окръжен съд остави в ареста сириеца, който удари полицейска кола и уби двама полицаи, докато шофираше автобус, пълен с мигранти. Това съобщи БГНЕС след проведеното днес съдебно заседание по делото.

Пред съда шофьорът на автобуса се призна за виновен, съобщава БНР. Омар Мухамад Али Аднам поиска да не бъде оставян в следствения арест и твърди, че престъплението му не е умишлено. Според прокуратурата обаче Омар е извършил тежко умишлено престъпление. Събрани са достатъчно свидетелски показания, че именно той е шофирал автобуса, съобщи в съдебната зала прокурорът по делото.

„Омар е проявил завидна, престъпна упоритост. Той няма никакви задръжки да отнеме човешки живот, включително на полицейски служители. Начинът на извършване на престъплението е фрапантен удар срещу държавността на Република България“, каза окръжният прокурор Димитър Узунов, цитиран от БГНЕС.

Тройна техническа експертиза трябва да установи дали автобусът има спирачен път или не. Самият Омар пред съда заяви, че е видял полицейския автомобил в последния момент. Натиснал е спирачки, но те не са се задействали.

Омар е казал на служебния си адвокат, че организаторът на трафика е турски гражданин. Няма данни за български лица, които да са съдействали.

Не е изяснена и възрастта на обвиняемия. Той няма лични документи, а самоличността му е установена от данни, споделени от него самия. В съдебната зала, с помощта на преводач, Омар посочи, че е роден на 21 март 2007 в гр. Кобан, Сирия, разказва БГНЕС. Той заяви, че е неграмотен, не е учил изобщо, а семейството му е в Турция. В България е пребивавал в бежански център в Харманли. Според прокурор Узунов в справка на Държавната агенция за бежанците са посочени две рождени дати на Омар.

Четете още

Избор на редактора