4000 изпълнители на събора в Рожен през юли

Близо 4000 изпълнители от всички краища на България ще се изявят в националния фолклорен конкурс на „Рожен“ – Събор на народното  творчество и животновъдство 2023. Изданието тази година ще отбележи 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

От 14 до 16 юли на четири сцени ще се представят 160 певчески и инструментални групи, 195 индивидуални изпълнители, 90 танцови състава и 20 групи за народни обичаи.  150 са читалищата от цялата страна, които ще покажат, как съхраняват автентичния българския фолклор.

В конкурса ще се включат фолклорни групи на бесарабски българи от Украйна – от Болград и село Криничне,  Одеска област, както и индивидуални изпълнители на български фолклор от Великобритания.

Част от фолклорната палитра на Рожен ще е и конкурсът за автентична мъжка, женска и детска носия и атрактивното и представяне, който ще се проведе на 15 юли. В него може да се включи всеки желаещ, като записването за участие може да се направи и на място.

Магическо и вдъхновяващо ще е и Голямото роженско хоро, което ще се извива точно по обяд пред всички сцени в трите дни на събора.

„Рожен“ 2023, по традиция, ще съчетае етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти.

Четете още

Избор на редактора