Пендаровски: „Слаби са шансите“ за българите в конституцията

„Малки са шансовете да се постигне две трети мнозинство в парламента за исканите от България промени в конституцията“, заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за гръцкия в. „Етнос“, цитирано от БГНЕС.

„Що се отнася до френското предложение, то обяснява следващите стъпки, които биха последвали по пътя към ЕС. Вече го нарекох вид преходен компромис със заложена блокада по пътя. Именно ние ще започнем преговорите и това е най-голямата полза от френското предложение, ще започнем преговорите след 17 години чакане. Но има една предпоставка за продължаване на преговорите и това е промяната на конституцията, за да включим българите в нея. Имайки предвид дълбоката ни политическа поляризация, има малък шанс някой политически субект да събере две трети парламентарно мнозинство, за да подкрепи промените“, казва още Пендаровски.
Утре парламентът в Скопие трябва да реши кога ще бъде заседанието за разглеждане на т. нар. френско предложение за начало на преговорите за еврочленството на Северна Македония.
Тази вечер пък в Скопие се очаква голям протест срещу предложението.

Четете още

Избор на редактора