Авдеевка – от 32 000 жители са останали само 1800

Цивилното население в пострадалия от войната град Авдеевка в Източна Украйна е намаляло до 1800 души от 32 000 преди войната. Руските сили настъпват към града в опит да го завземат, каза днес управителят на Донецка област, цитиран от Ройтерс.

Авдеевка е една от основните мишени на руската зимна офанзива, с която Москва се надяваше да даде нов тласък на инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. Въпреки това на изток тя успя да постигне малък териториален напредък.

„Руснаците превърнаха Авдеевка в пълна развалина“, каза областният управител Павло Кириленко. Той каза, че градът вчера е бил мишена на въздушен удар, при който е била разрушена многоетажна сграда.

„За щастие няма пострадали и жертви, тъй като всички обитатели на сградата са се евакуирали навреме“, каза той и допълни, че в Авдеевка са останали около 1800 души и всички те всекидневно рискуват живота си, уточнява БТА.

В отделно изявление Украинският генерален щаб заяви, че руските сили продължават да извършват офанзивни операции около Авдеевка, но търпят тежки поражения в жива сила и бойна техника.

Четете още

Избор на редактора