Акциите на Apple и Tesla се сринаха заради проблеми с доставките

Акциите на Apple и Tesla се сринаха заради нарастващите опасения относно забавянето на производствените им линии в Китай, съобщи BBC.

Акциите на Apple достигнаха най-ниската си точка от юни 2021 г. Акциите на Tesla паднаха със 73% от рекордно високо ниво през ноември 2021 г.

Компаниите изпитват затруднения да продължат производството в Китай поради ограниченията на Covid и седмици на блокиране.

Сега те са изправени пред недостиг на персонал, тъй като Китай се бори с Covid вълна след премахване на години на ограничения.

Китай обяви, че ще премахне строгите си карантинни правила за пристигащите на 8 януари , положителен знак за много инвеститори, които виждат улеснение в движението на веригата за доставки през 2023 г.

Но глобалните инвеститори също са предпазливи преди допълнителни повишения на лихвените проценти, глобално икономическо забавяне и продължаващата война в Украйна.

Предвид скока на случаите на Covid в ключови производствени центрове, анализатори казват, че производството ще отнеме време, за да се увеличи отново.

„Фабриките ще изпитват недостиг на работна ръка поне 4-6 седмици, докато вълната преминава през техните производствени региони и разбира се повечето работници мигранти ще се върнат в родните си места за лунната Нова година в края на януари“, казва Саймън Баптист, главен икономист в The Economist Intelligence Unit.

„Производството изглежда малко вероятно да се върне към нормалното в Китай до края на февруари.“

Производствените забавяния удариха доставчика на Apple Foxconn по-рано тази година след вълненията в завода му в Джанжу, известен като „iPhone City“. Компанията каза, че приходите й през ноември са намалели с 11% в сравнение със същия месец на 2021 г.

Четете още

Избор на редактора