Атентаторът от Брюксел е ликвидиран в кафене

Извършителят на снощния атентат в Брюксел е ликвидиран, съобщиха местни медии. Уточнява се, че той е бил прострелян от полицията в гръдния кош.

Според данни в медиите Абдесалем Л., роден на 1 септември 1978 г., тунизийски мигрант в незаконен престой в Белгия, е бил открит в кафене недалеч от жилището, което е обитавал в столичния квартал „Скарбек“. Отбелязва се, че той е пребивавал в Белгия от 2019 г. и е подал молба за бежанска закрила.

Снощи той откри стрелба по трима шведски граждани, от които двама починаха, а третият бе приет в болница с тежки наранявания. Нападателят обяви принадлежност към терористичната група „Ислямска държава“, поела отговорност за атентатите в Брюксел от 2016 година.

В изявление белгийският премиер Александер де Кро посочи, че терористите никога няма да успеят в намерението си. Никога няма да успеят да подчинят нашите свободни общества, с омразата и насилието те показват само безсилие, тероризмът никога няма да ни победи, добави той.

Де Кро съобщи, че полицейското присъствие в белгийската столица е повишено. В страната е обявена предпоследна степен на опасност от атентат, а в Брюксел равнището е определено на най-високото – четвърта степен.

Четете още

Избор на редактора