Бюджетният дефицит е над 1 милиард лева

На база на предварителни данни и оценки се очаквабюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на месец май 2023 г. да бъде дефицит в размер на 1,2 млрд. лв. (0,6  на сто от прогнозния БВП), съобщава Министерството на финансите.

За сравнение, за първите пет месеца на 2022 г. бе отчетен излишък в размер на 0,6 млрд. лв., което означава, че на годишна база бюджетното салдо за периода се влошава с около 1,8 млрд. лева. Продължава тенденцията от предходните месеци на годината ръстът на разходите (около 17 на сто) значително да изпреварва ръста на приходите (около 9 на сто), което е основната причина за влошаването на бюджетната позиция спрямо предходната година, посочват от МФ.

По изчисления на БТА на база данните за изпълнението на бюджета през май е отчетен най-доброто бюджетно салдо (дефицит от 104 млн. лв.) от януари насам, когато имаше излишък от 470,6 млн. лв. За месеците февруари, март и април отрицателното бюджетно салдо бешее съответно 661,5 млн. лв., 471,5 млн. лв. и 433 млн. лв.

Четете още

Избор на редактора