ВАС решава до 20.00 ч. ще се върне ли машинното гласуване

Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе до 20 часа днес по жалбата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да отмени машинното гласуване.

Това стана известно по време на заседанието във ВАС, който разгледа жалбата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ срещу решението на комисията, както и още няколко постъпили жалби.

Ако съдът отмени решението, вероятно за втория тур на местните избори, ще може да се гласува с машини.

Решението е нищожно, заявиха пред съда адвокатите, представляващи „Продължаваме промяната – Демократична България“. Според тях комисията не е посочила защо не е изчакала да изтече законовият срок, който министерството има да приключи удостоверяването на машините.

„Актът е немотивиран, а административният орган не е посочил в рамките на кои от общо 40-те правомощия, е издал своя акт и е взел своето решение. Справката от ДАНС е присъединена към настоящото производство, в нея не се посочва нарушаване на хипотеза от Изборния кодекс, която да доведе до отмяна на гласуването с машини“, заяви по време на заседанието бившият правосъден министър и настоящ депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Надежда Йорданова.

Четете още

Избор на редактора