Гечев: Дърва за огрев има, въпреки завишеното 3 пъти търсене

Търсенето на дърва за огрев се е увеличило три пъти спрямо миналата година, което е нормално, имайки предвид, че въглища няма. Но е факт, че имаме рекордни количества добита дървесина. Освен това сме намалили дървата за преработвателната промишленост, за да стигнат за битовите нужди.

Това каза на първото заседание на Комисията по земеделието, храните и горите ресорният министър Явор Гечев, който обеща прозрачност, пълна подкрепа и изрази надежда за добра съвместна работа с депутатите.

Той заяви още, че до края на дърводобивния сезон Министерството на земеделието (МЗм) ще изпълни плановете си. Относно ценообразуването, министър Гечев изтъкна, че то е голям проблем, но от ведомството работят върху създаването на социален фонд, чрез който част от средствата от дърводобива да остават в населените места. Според него това може да се окаже и добра превенция за кражбите.

Като възможен изход на проблема с презапасяването, който усложнява ситуацията, министърът вижда цялостното електронизиране на системата r изтъкна това като „инструментариума, с който един министър трябва да разполага“.

Относно въпрос за спекула с цените, зам.-министър Валентин Чамбов коментира, че държавните горски стопанства продават на ниски цени, но проблемът идва с поръчките за доставка, тъй като фирмите изпълнители на услугите товарене, разтоварване и транспорт сами определят тарифите и това не е в юрисдикциите на държавата.

Четете още

Избор на редактора