Една четвърт от българите са влезли в енергийната криза с борчове

Повече от една четвърт (27%) от българите, участвали в голямо проучване на агенцията Eurofund на Европейския съюз, казват, че имат финансов проблем с редовното плащане на битови сметки. Българският резултат по този критерий за оценка на т.нар. енергийна бедност не е най-лошият в ЕС, защото над половината гърци се оплакват от такъв проблем. Това са и хората, които са влезли в енергийната криза с неплатени сметки отпреди.

Статистиката отчита, че българите са едни от най-големите песимисти за това, което се задава в енергийната криза. Дори в групата, посочила, че лесно си плаща сметките, всеки пети (21%) очаква трудности в следващите месеци, когато цените ще бъдат съвършено други.  Проучването е проведено онлайн сред десетки хиляди граждани на ЕС. Европейска фондация за подобряване на условията на живот и труд (Eurofound) прави три подобни допитвания с цел планирането и създаването на по-добри условия на живот и труд. Те са възприемани като уникален източник на сравнителна информация за качеството на живот и условията на труд в ЕС. Заради растящите цени на енергията участниците посочват, че се намират под по-голям финансов натиск, отколкото в който и да е момент от пандемията, както и под увеличен риск от енергийна бедност, казват авторите на доклада.

В Германия вече се обсъжда вдигане прага на бедност, тъй като значителна част от немските граждани ще бъдат затруднени да си плащат сметките. Също като у нас, това са предимно „работещите бедни“, които получават малко над минималната заплата и нямат право на помощи.

Четете още

Избор на редактора