Забележително! Нургюл Салимова на финал за Световната купа

20-годишната Нургюл Салимова ще играе на финала за Световната купа по шахмат, след като в полуфинала в драматичен тайбрек надделя над украинката Анна Музичук. Турнирът се провежда в Баку и е с награден фонд от 676 250 долара.

Победата осигури на Нургюл класиране за Турнира на кандидатките за световната титла.

Салимова елиминира с 3,5:2,5 т. Анна Музичук, заемаща 11-о място в дамската ранглиста на ФИДЕ. При това българката надделя след тайбрек по ускорен шах, в който 33-годишната украинка е три пъти световна шампионка – веднъж на рапид (2014) и два пъти на блиц (2014, 2016).

След като двете класически партии помежду им завършиха реми във вторник и сряда, днес двете трябваше да определят победителя при съкратена контрола. Нургюл извоюва блестяща победа в първата партия, в която стигна до успеха на 32-рия ход с черните фигури в защита „Каро-Кан“. В ответната игра обаче Салимова допусна поражение с белите.

Нургюл нанесе нов удар по именитата си противничка с победа с белите само за 23 хода в първата партия рапид с 10-минутна контрола. Този път това се оказа с решаващо значение, защото във втора игра българката направи реми на 33-тия ход с черните и осигури крайния си успех.

Съперник на нашето момиче ще е рускинята Александра Горячкина, която в полуфанала спечели срещу Тан Чжуни от Китай.

Двубоят между Салимова и Горячкина за трофея ще се проведе в събота и неделя (19-20 август). За евентуален тайбрек е предвиден понеделник (21 август).

Четете още

Избор на редактора