Изнасилена от Харви Уайнстийн го съди за обезщетение

Италиански модел, чиито показания доведоха до признаването на Харви Уайнстийн за виновен в изнасилване през декември в Лос Анджелис, заведе граждански иск срещу изпадналия в немилост филмов продуцент, съобщават Франс прес и ДПА.

Жената, идентифицирана като Джейн Доу 1, съди Уайнстийн за сексуално насилие и умишлено причиняване на емоционален стрес и други неназовани страни за проява на небрежност, според жалба, подадена във Върховния съд на Лос Анджелис.

В жалбата адвокатите на жертвата пишат, че „ако посочените (неназовани страни) бяха изпълнили задълженията и отговорностите си, ищцата нямаше да бъде нападната или изнасилена“.

Харви Уайнстийн е осъден за изнасилването на Джейн Доу 1. С гражданския иск тя цели да получи обезщетение от бившия продуцент за преживяното ужасяващо изнасилване и всички свързани с него страдания, които е понесла през последните десет години, се посочва в направено от адвоката й Дейв Ринг изявление.

„Очакваме с нетърпение Уайнстийн най-накрая да даде показания под клетва по това дело“, казва той.

Според иска 70-годишният Харви Уайнстийн е нападнал жената в хотел в Бевърли хилс след филмов фестивал през 2013 г. Тя съобщава за нападението в полицейското управление в Лос Анджелис през 2017 г. на фона на зараждащото се движение #Аз също.

След процес, продължил седмици, Харви Уайнстийн беше признат за виновен през декември миналата година по обвиненията, отправени му от Джейн Доу 1. Съдебните заседатели, които разискваха девет дни, обаче оправдаха Уайнстийн или не можаха да стигнат до решение за присъда по обвиненията в изнасилване и нападение на други три жени.

Понастоящем бившият продуцент излежава 23-годишна присъда по дело за изнасилване и сексуално посегателство, заведено в Ню Йорк. Във връзка с осъждането му в Лос Анджелис го грозят до 24 години затвор, които той не може да излежи, докато не изтърпи предишното си наказание.

Четете още

Избор на редактора