Израел пуска на свобода 39 палестински затворници

Израелските власти обявиха, че са пуснали на свобода 39 палестински затворници, предаде Франс прес.

Освобождаването на палестинските затворници е част от споразумението за временно примирие между Израел и палестинското ислямистко движение „Хамас“. По силата на това споразумение „Хамас“ освободи вчера 13 израелци и четирима тайландци, които са били взети за заложници при атаката на палестинското движение срещу Израел на 7 октомври.

Всичките освободени палестински затворници са жени и младежи на възраст под 19 години.

Израелската армия съобщи, че освободените от „Хамас“ 13 израелски и четирима тайландски заложници вече са пристигнали в Израел, предаде Ройтерс.

Те пристигнаха в Израел, след като екипи на Международния комитет на Червения кръст ги откараха от вътрешността на ивицата Газа до контролно-пропускателния пункт „Рафах“, който се намира на границата на палестинския анклав с Египет. На пункта „Рафах“ освободените заложници са били предадени на израелските власти.

„След като им бъдат направени първоначални медицински прегледи, те ще продължат да бъдат съпътствани от израелски войници по пътя си към израелски болници, където ще се срещнат отново със семействата си“, се казва в изявление на израелските въоръжени сили.

Пуснатите на свобода израелски граждани са шест пълнолетни жени и седем деца и тийнейджъри, заяви канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, като уточни, че те са прекарали 50 дни като заложници.

При безпрецедентната си атака срещу Израел на 7 октомври бойци на „Хамас“ избиха стотици хора и взеха десетки заложници, които бяха отведени в ивицата Газа

Четете още

Избор на редактора