Има ли височина патриотизмът

16На Роженските поляни ще се вее българско знаме с площ 1100 кв. м (повече от един декар), закачено на пилон с височина 111 метра! С тази патриотична новина ни заливат повечето български медии в коледното утро. Площта на знамето и височината на пилона не са случайни – символизират територията на България от 111 хил. кв. км.

Пак добре, че инициаторите на това начинание не са се сетили, че българската държава е създадена през 681 г. – представете си какви щяха да бъдат мащабите на съоръжението в такъв случай.

А сега на сакралния въпрос – кой плаща? Зад историята с гигантското знаме стои фондация „Наследство в бъдещето“ на Симеон Караколев. Тя събира дарения за реализация на проекта под патронажа на президента Румен Радев. Проверих на сайта им – само за един месец (ноември т.г.) са събрали над 5 милиона лева от 19 дарители! Явно патриоти с пари не липсват.

Надпреварата за това кой ще издигне националния си флаг на най-висок пилон е класически измерител за големината на желанието за избиване на национални комплекси.

Дълго време първенството държеше Северна Корея със 160 м, следвана от Туркменистан със 133 м. През 2011 г. те бяха надминати от Азербайджан, тамошният гигантски флаг в столицата Баку съм го виждал лично.

Но понеже Баку е едно от най-ветровитите места в света, флагът се късаше и имаше опасност цялата конструкция да рухне, така че през 2017 г. пилонът е демонтиран.  През 2011 г. с няколко метра напред в класацията за най-високо издигнато национално знаме излезе Таджикистан, изпреварен 3 години по-късно от Саудитска Арабия.

От 2021 г. съмнителната чест да са на първо място вече принадлежи на египтяните, които (вероятно с египетски труд) са вдигнали флага си на 202 метра.

Нашенци явно не могат да бият Египет, но са му намерили цаката как „булгар, булгар“ пак да излезе на първо място – измежду всички гигантски флагове по света, този на Роженските поляни категорично ще е на най-голяма надморска височина – 1430 м.

И не по-малко важно – българският пилон ще е най-високият в Европейския съюз. Така де, разни там французи и гърци може и да са в Шенген и еврозоната, ама я да видим де им е голямото знаме? Нямат, и затова ще дишат праха на българите в европейската надпревара по патриотизъм.

Предполагам че съответните общински власти без проблем ще издадат строително разрешение за забиването на 55-тонния метален стълб в снагата на една от най-красивите планини на България.

Но си спомних за първия ми сблъсък с такова безцеремонно отношение към природата при изграждането на съоръжения без практическа полза. Когато бях ученик в Михайловград веднъж ни водиха в местността Балова шума край село Гаврил Геново, за да видим издигнатия там паметник в чест на партизанския отряд „Христо Михайлов“ и на Септемврийското (1923 г.) и Деветосептемврийското (!) народни въстания.

Той представлява гигантски грозен и нелеп паралелепипед, в който са излети хиляди тонове бетон. Впечатляващо безсмислено разхищение на средства.

Какво ни казва историята с флага на Роженските поляни? Че в България патриотизмът си остава обект на колективна показност, а не въпрос на личен избор и лично преживяване. Вместо да окачат националния флаг в дома си или просто да се постараят да поддържат градовете и природата си чисти, българите предпочитат мегаломански изражения на патриотизма.

Няма лошо, но поне да не се присмиваме на македонците, когато правят същото.

Текстът е от фейсбук, заглавието е на редакцията

Четете още

Избор на редактора