Как една българка стана „Шерлок Холмс на диамантите“

Стоейки в дискретния шоурум на първия етаж на водещия магазин на Chaumet в ексклузивен ъгъл на лондонския Уест Енд, 46-годишната българка Джулия Кастели е в стихията си.

Заобиколена от блестяща селекция от диадеми, огърлици, пръстени и диаманти на стойност милиони долари, тя пробва различни парчета, гледа се в огледалото и ги вдига към естествената светлина, която се излива през огромните прозорци от пода до тавана на изящния магазин, пише The National.

Под зоркото око на управителя, поредица от служители се носят напред-назад с искрящи предмети, разпръснати върху черни кадифени възглавници. Започва да става ясно защо Кастели си е спечелил прозвището, кралицата на диамантите.

Джулия е родена и отраснала в Радомир. Баща ѝ е българин, а майка ѝ – рускиня.

Когато напуска България, тя е на 25 г. Току-що е завършила икономика в УНСС, но вече е получила сериозна закалка в предприемачеството. “След падането на комунизма родителите ми опитваха различни бизнеси, в които аз помагах. Имахме кафене и магазин за осветителни тела. После внасяхме коли от Западна Европа и аз трябваше наравно с баща ми и брат ми да участвам в карането им до България”, споделя Джулия.

“Имах американска туристическа виза и съзнавах, че това е много рискован ход. Бях си дала две години, за да успея в Америка, и ако не се получи, да се върна. Даже се колебаех дали да не отида в Испания”, спомня си Кастели.

С диплома по икономика, тя е готова за кариера в банкирането в САЩ. Когато обаче пристига в Ню Йорк през 2001 г. , съдбата се намесва. „Докато си стъпих на краката, работех в руски еврейски бутик за бижута на Медисън Авеню. Нямах никакъв опит, но семейството наистина ме хареса“, спомня си тя.

Тя беше поразена от искрящия свят, който започна да обитава. Последва работа при Saks на Пето авеню за продажба на бижута, а след това и при Chopard. „Имам предприемачески дух. Започнах да организирам събития за рускоезичната общност в Ню Йорк и се включих в руска телевизия.

Самата тя става нещо като знаменитост. Тогава тя се влюбва в англичанин и през 2005 г. се мести в Лондон. Кастели искала да създаде семейство, но знаела, че работата в компания на пълен работен ден би била несъвместима.

Нейният съпруг, с когото сега е разведена, предложил тя да се създаде собствен бизнес, като предоставя услуги по индивидуален начин бижута. Сега животът й е водовъртеж от самолети, летища, събития и луксозни марки.

Нейният уебсайт за Julia Castelli Lifestyle Management включва лентата „Живот отвъд лукса за вас“, но бизнесът й наистина се основава на препоръки от уста на уста. „Имам страст към продажбите, бижутата и красивите неща. Никога не съм настоятелна. Аз предавам любовта и страстта си към клиента. И умея да се вслушвам в техните нужди и желания“.

Кастели работи в оскъдния свят на хора с висока нетна стойност, които имат средствата, но може би не и времето, нито желанието да намерят този перфектен подарък. Тя е любимият човек за супербогатите в света, бизнес с една жена, която е на повикване 24 часа в денонощието. Независимо дали става въпрос за бижута, изобразително изкуство, мода или дори чистокръвен състезателен кон, тя може да го осигури.

Телефонът й никога не е изключен и тя е на бързо набиране за елитни клиенти по целия свят. Тяхната самоличност остава в тайна. Пълната дискретност и лоялност са името на играта в нейния бизнес. Без това репутацията й скоро ще рухне.

„Виждам себе си като Шерлок Холмс на диамантите“, казва Кастели с усмивка. „Решавам пъзели и намирам решения за моите клиенти. Клиент ще дойде при мен и ще каже, че иска нещо конкретно. И аз отивам и го намирам. Не поддържам никакви складови наличности, така че работя по индивидуални поръчки и снабдяване. Това е моята специалност. Знам къде да намеря редки, уникални неща.“

И с тези думи тя се обръща и тръгва за следващата си среща, с блясък в очите.

Четете още

Избор на редактора