Как Интер Маями успя да излъже Меси

Когато Дейвид Бекъм и партньорите му в „Интер“ (Маями) получиха правото да влязат в Мейджър лийг сокър (МЛС) през януари 2018, бившият английски футболист сподели видео с Лионел Меси в социалните мрежи.

„Кой знае, може би след няколко години ще ми се обадиш“, каза Меси и поздрави Бекъм за новия проект.

Шест години по-късно съобщението на Меси се превърна в реалност, след като той заяви, че ще играе за „Интер“ (Маями), въпреки че имаше оферти от Саудитска Арабия и от „Барселона“

Как се стигна до трансфера?

„Интер“ (Маями) преследва Меси от години. Когато аржентинецът напусна „Барселона“, Бекъм побърза да направи това, което Меси каза във видеото три години по-рано и веднага му се обади. Тогава обаче аржентинецът реши да остане в Европа и избра ПСЖ, където Бекъм игра. По-рано тази година бившият английски футболист посети тренировка на ПСЖ и се снима с Меси.

„Интер“ (Маями) сякаш е изграден с идеята, че Меси ще дойде някой ден. Шави Асенси беше привлечен от „Барселона“ като директор по бизнес въпросите. Виктор Оливер, друг бивш директор в „Барселона“, беше назначен за вицепрезидент. По последни информации треньор на тима може да стане бившият наставник на Аржентина и на „Барселона“ Тата Мартино.

До трансфера се стигна обаче след повече от приятелска покана от Бекъм. Според „Гардиън“ и The Athletic Меси ще получи дял от сделката за телевизионни права между МЛС и „Епъл“, която е на стойност 2.5 млрд. долара. Вече има договор и за документални серии за Меси. Футболистът ще получи и дял от продажбите на фланелки на „Адидас“, който е един от най-старите спонсори на лигата.

Изборът не беше заради парите

Меси подчерта, че изборът му не е заради парите. Той имаше оферта от 400 млн. евро на сезон от Саудитска Арабия.

„Ако беше въпрос на пари, щях да отида в Саудитска Арабия или на друго място. Истината е, че моето решение е по друга причина, не е заради пари“, каза Меси пред „Мундо Депортиво“.

Във времето, в което той мислеше чия оферта да избере, се появи и информация, че МЛС е готова да даде на Меси правото да създаде собствен отбор.

Ефектът „Меси“ върху футбола в САЩ

В МЛС се надяват привличането на Лионел Меси да има огромен ефект върху местната лига и вярват, че той може да повлияе повече, отколкото Дейвид Бекъм с трансфера си в „Лос Анджелис галакси“ през 2007 г.

А Бекъм определено промени лигата. Когато той пристигна в САЩ, в МЛС имаше 13 отбора. В момента са 29, а 30-ият – „Сан Диего“, ще се присъедини през 2025. След трансфера на Бекъм „Галакси“ продаваше по 300 хил. фланелки с неговото име на сезон. Общо продажбите на екипи в МЛС скочиха три пъти. Бившият футболист на „Манчестър юнайтед“ гостуваше редовно в телевизионни шоута и участваше в реклами със звезди от Националната футболна лига (НФЛ). Мачовете от МЛС започнаха да се излъчват в повече от сто държави.

Очаква се ефектът от Меси да е още по-голям. Неслучайно през март комисарят на МЛС Дон Гарбър каза, че лигата е готова „да стане креативна“, за да привлече Меси.

В САЩ вече се заговори, че отбори може да решат да домакинстват на „Интер“ (Маями) не на собствените си стадиони, които са с капацитет между 18 и 30 хил., а на стадионите на тимовете от НФЛ. Дори самият „Интер“, чийто стадион е за 18 хил., може да е домакин на стадион „Хард рок“, който се използва от местния тим в НФЛ „Маями долфинс“

Очакват се и повече приходи от спонсори. Според „Марка“ ПСЖ получи 700 млн. евро повече от спонсори в първата година на Меси. Само в първия сезон френският клуб е подписал с десет нови компании. След неговия трансфер ПСЖ излезе на второ място по продажби на фланелки, като само „Реал“ (Мадрид) имаше повече.

Ефектът „Меси“ вече е видим в социалните мрежи. „Интер“ (Маями) имаше около 1 млн. последователи преди неговия трансфер, a вече има 6 млн. Това е повече от всеки тим в хокейната НХЛ, бейзболната МЛБ и лигата по американски футбол НФЛ. Меси има 468 млн. последователи в „Инстаграм“, а за сравнение, Леброн Джеймс е със 154 млн. Напускането на Меси пък смъкна с 2 млн. последователите на ПСЖ само за седмица.

Цените на билетите за мачовете на „Интер“ (Маями) вече скочиха с над 1300% след трансфера, а в САЩ се надяват това да е само началото. Страната ще е домакин на световното през 2026 заедно с Канада и Мексико, a трансферът на Меси трябва да увеличи още интереса към футбола в следващите три години.

Задачата на терена

На терена обаче Меси ще е изправен пред непозната за него ситуация. „Интер“ (Маями) е на последно място в Източната конференция с 5 победи и 11 загуби до момента. Клубът е в серия от пет поредни поражения, а преди това имаше друга серия от още шест.

Меси, който в ПСЖ си партнираше с Неймар и Килиан Мбапе, сега ще е изправен пред доста различна задача.

В последните дни обаче се появиха информации, че той може да получи помощ и „Интер“ (Маями) вече преговаря с други футболисти. В клуба може да дойдат двама играчи, които познават Меси много добре – Серхио Бускетс и Жорди Алба, които напускат „Барселона“.

Четете още

Избор на редактора