„Катаргейт“: Полиция тараши дома на евродепутат

Белгийската полиция нахлу в дома на евродепутатката Мари Арена в рамките на разследване на корупционен скандал за търговия с влияние в Европейския парламент, наречен „Катаргейт“, съобщава белгийската прокуратура, цитирана от Ройтерс.

Скандалът, който е най-големият разтърсил политиката, водена от Европейския съюз от десетилетия, се основава на подозрения, че Катар и Мароко са подкупвали политици, парламентарни сътрудници и неправителствени организации, за да повлияят на вземането на решения в Европейския парламент.

Катар отрича да е извършил нарушение. Мароко от своя страна се оплака от „съдебен тормоз“, след като бе проведено разследване за подкупи.

Освен дома на Арена, полицията претърси още пет места, всичките от които са „пряко или непряко свързани с Арена или нейното семейство“, се казва в изявление на прокуратурата от вчера вечерта.

Адвокатът на Арена насочи Ройтерс към коментари, направени пред белгийската новинарска агенция Белга, където Арена заявява, че е на разположение на разследващия съдия.

„Убедена съм, че разследването ще потвърди, че аз не съм замесена по никакъв начин в това дело. Вероятно ще бъда изслушана през следващите седмици, след празниците“, каза Арена пред Белга, чрез своя адвокат.

Четете още

Избор на редактора