Спечелихме трета титла от Европейското по щанги

Божидар Андреев спечели титлата в олимпийската категория до 73 килограма на европейското първенство по вдигане на тежести в София.

27-годишният Андреев постигна двубой от 348 килограма и за втори път след 2019 година в Батуми се поздрави със златото от европейско първенство. Постижението на българина е европейски рекорд.

Роденият в Сливен тежкоатлет поведе в класирането още в изхвърлянето. Той постигна най-добър резултат в първото движение от 155 килограма, въпреки че преди това не успя на 150 килограма в първия си опит. В изтласкването Андреев бе дори по-убедителен, като направи три успешни опита – на 181, 185 и 193 килограма. Още вторият опит в изтласкването осигури на българина златото, но в третия си той успява да направи рекорд и да изправи на крака зрителите в „Арена София“.

Със сребърния медал в двубоя завърши турчинът Мухамед Фуркан Йозбек с 336 килограма (150 килограма в изхвърлянето и 186 килограма в изтласкването). С бронза остана латвиецът Ритварс Сухаревс, който завърши с 331 килограма (154 килограма + 177 килограма).

В отделните движения зад Андреев имаше големи размествания. В изхвърлянето втори е Сухаревс със 154 килограма, а трети е италианецът Мирко Дзани със 153 килограма. Дзани обаче направи нула във в изтласкването, което го извади от сметката за медалите в двубоя. Сребърен медалист във второто движение е турчинът Йозбек със 186 килограма, а с бронз е неговият сънародник Юсуф Генч със 184 килограма.

За България това е трета титла от първенството в „Арена София“. Преди Андреев златни медали завоюваха Ангел Русев в категория до 55 килограма и Габриел Маринов в олимпийската категория до 61 килограма, припомня БТА.

Четете още

Избор на редактора