Китайски шпионски балон засечен над САЩ и Канада

Властите в САЩ и Канада съобщиха за китайски наблюдателен балон, който е бил засечен над техните територии. От Пентагона обявиха, че от няколко дни балонът се носи в американското въздушно пространство, но засега е решено да не се сваля поради риск за хората на земята, съобщава АП, цитирана от БТА.

Висш служител от сферата на отбраната, пожелал анонимност, заяви, че САЩ „с висока степен на сигурност“ смятат, че това е китайски височинен балон, който е летял над чувствителни обекти, за да събира информация. Едно от местата, над които е забелязан балонът, е щата Монтана, където се намира военновъздушната база Малмстрьом. Това е едно от трите места в Щатите със силози за ядрени ракети.

Говорителят на Пентагона Патрик Райдър заяви, че Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) следи движението на балона, но подчерта, че той не представлява „военна или физическа опасност за хората на земята“.

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти коментира, че по този начин Китай е пренебрегнал националния суверенитет на САЩ и настоя за брифинг от президентската администрация пред законодателите. „Наглото незачитане на суверенитета на САЩ от страна на Китай е дестабилизиращ акт, който трябва да бъде разгледан и президентът Байдън не може да мълчи. Искам брифинг на Г-8“, написа Маккарти в „Туитър“.

Засичането на балона се случва дни преди посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Китай.

Канадското министерство на отбраната също съобщи, че е засякло летящ на голяма височина балон за наблюдение. „Канадците са в безопасност и Канада предприема стъпки, за да гарантира сигурността на въздушното си пространство, в това число и наблюдението на потенциален втори инцидент“, се казва в изявление на военното министерство на Канада, откъдето допълват, че се поддържа непрекъсната връзка със САЩ заради балона.

Четете още

Избор на редактора