Удар под кръста. Скача цената на виното и ракията

Производители на грозде сигнализират за слаба реколта и ниско качество у нас тази година. Такава е ситуацията с масивите на Иван Щипков в пловдивското село Житница. Според него ни очакват по-скъпо вино и ракия.

„Сравнително трудна година с гроздето и за страната, и за нас. Климатичните условия през пролетта до края на юни бяха доста критични за опазването на реколтата. Засушаването от юли до днес допринесе за лошото качество на гроздето. Ако стопаните не са направили поливки, не виждам как могат да получат качество и количество“, казва Иван Щипков, производител на грозде.

Той очаква да набере по-малко грозде тази година, а цената му да бъде по-висока.

„Към момента цените са по-добри в сравнение с миналата година, надявам се да се запази тази тенденция и в бъдеще. Сорт „Каберне Совиньон“ беше около 80 стотинки за килограм. Тази година тенденцията да продаваме този сорт е около 1-1,20 лв. Препарати, торове, заплати също се вдигнаха и това допринася за високата цена на гроздето“, обясни Иван Щипков пред бТВ.

Поскъпването ще има и при бялото грозде на Иван. Миналата година то е било около 1,20 лв за килограм, а тази се очаква да се продава за 1,40-1,50 лв. за килограм. Въпреки това, според него има търсене и интерес.

Четете още

Избор на редактора