Старт на изборите. Над 15 000 полицаи охраняват секциите

Над 15 000 полицаи охраняват изборните секции днес по време на предсрочните парламентарни избори. Главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров заяви вчера, че те ще бъдат прекъснати в дадено място единствено, ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство.

Тогава се заключват секциите, хората излизат по безопасен маршрут, идва специализирана група от МВР, която проверява предмета и изборите се възобновяват, обясни Тодоров. За него това е само хипотеза.

Дори да има сигнал за взривно устройство, силите на място веднага ще проверят и ако не се намери предмет, който да наподобява такова устройство, изборният процес няма да бъде прекъсван, добави главният комисар.

Той посочи, че ще бъде ангажиран целият ресурс на МВР. Пряко в охраната на изборните места участват над 15 000 души. Има и множество служители, които участват като логистична дейност, съпровод, транспортиране на книжа и машини, както чисто процесуални и оперативно-следствени действия.

Обезпечили сме на 100 % сигурността на изборните места, които поемаме. В тях ще бъдат извършени щателни претърсвания, като се поставят под охрана, добави Тодоров.

Той обясни, че е предвиден режим на потока граждани. Ако има съмнителни предмети и багажи, които гражданите носят, полицаите дискретно, извън местата за гласуване, ще ги проверяват, посочи той.

Видеонаблюдението на процеса на броене на бюлетините и обработването на изборните протоколи след края на изборния ден ще е достъпно на интернет адрес: https://evideo.bg/.

Всеки гражданин, който желае да наблюдава процеса по обработване на изборните книжа в дадена СИК в страната, може да го направи на посочения сайт, съобщават от Министерство на електронното управление.

Към 14.00 часа днес са регистрирани 5400 извършени теста на устройства за видеонаблюдение и видеозаснемане. Тестовете са реализирани от председателите на СИК, според предварително посочените указания.

Всички тестове до момента са преминали успешно, като има само няколко единични бройки на подменени мобилни устройства.

„Напомняме, че днес, до края на деня, се очаква да се реализира тест на процеса по видеонаблюдение и видеозаснемане във всяка СИК. В случай, че бъде установен дефект на мобилните устройства, председателят на съответната СИК следва да информира незабавно съответната общинска администрация, която съвместно с представител на „Информационно обслужване“ АД по места, да замени дефектното устройство“, посочват от министерството.

Четете още

Избор на редактора