Непомняшчи аха-аха да влезе в клуб 2800 ELO

Ян Непомняшчи е на ръба да влезе в клуб 2800 ELO. След победата си във 2 кръг на Световното първенство по шах рейтингът на Непо е 2799,8, само 0,2 точки по-малко от 2800.

Досега само 15 играчи са успели да постигнат това – Магнус Карлсен, Гари Каспаров, Фабиано Каруана, Левон Аронян, Веселин Топалов, Сахрияр Мамедяров, Уесли Со, Вишванатан Ананд, Максим Вашие-Лаграв, Хикару Накамура, Владимир Крамник, Динг Лирен, Александър Гришчук, Алиреза Фируджа и Аниш Гири.

Само шепа от тях са били световни шампиони – Каспаров, Топалов, Крамник, Ананд и Карлсен.

Предишният личен рекорд за Непомнящи беше 2995 ELO по време на Кандидатския турнир в Мадрид, който той спечели кръг преди края. Сега руснакът има шанса да стане 16-ият играч в света, преминал границата от 2800 ELO.

Днес от 13 часа бългаско време е третата партия от Мача за световната титла, който се играе в Зимната градина на петзвездния хотел Сейнт Реджис в казахстанската столица Астана. С белите фигури ще е руснакът.

Непомняшчи води с 1.5:0.5 срещу Дин Лирен.

Китайският гросмайстор изненадващо напусна хотела, за което вчера информира ekspressо.bg. Според ФИДЕ той не хресал голямата и луксозна стая, която му предоставили организаторите. Според запознати Дин се е притеснил от присъствието на шпиони, заради многото руснаци, настанени в хотела.

Фенове на Лирен споделят в социлните мрежи, че наскоро той се е разделил с приятелката си. За подкрепа китаецът е поканил в Астана родителите си.

Четете още

Избор на редактора