Нов удар под кръста. Токът за бита скача с 5% от 1 юли

Средно с малко над 4 процента ще се повиши цената на електроенергията за битовите потребители в страната от новия регулаторен период. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти след участието си във форума „Зелена седмица 2023“ („Green Week 2023“) за зеления преход в страните от Централна и Източна Европа.

Иванов уточни, че цената за новия регулаторен период от 1 юли 2023 г. до 30 юни 2024 г. ще бъде окончателно определена на 30 юни, когато на закрито заседание КЕВР ще приеме своето решение.

Иван Иванов припомни, че първоначалните разчети на КЕВР са показвали, че средно с 3,63 процента ще се повиши цената на електроенергията за битовите потребители в страната. След заповедта на бившия служебен министър на енергетиката Росен Христов да се включи в микса допълнително количество електроенергия, произведена от ТЕЦ „Марица-изток 2“, ще има допълнително повишение с още 0,4-0,5 процента.

Цените на топлофикационните услуги за целия едногодишен период – от 1 юли тази година до 30 юни следващата година, ще се запазят, коментира още председателят на КЕВР. Иван Иванов изтъкна, че данъкът върху добавената стойност (ДДС) не зависи от регулатора.

Четете още

Избор на редактора