Ноле пречупи Григор и продължава към 10-а титла в Австралия

Григор Димитров отпадна от Australian Open след загуба от деветкратния шампион Новак Джокович в три сета – 6:7 (7), 3:6, 4:6.

Двубоят на централния корт в Мелбърн „Род Лейвър“ продължи три часа и пет минути. Джокович се класира на осминафиналите и преследва 22-ра титла в Големия шлем. В следващия кръг сърбинът ще играе с представителя на домакините Алекс Де Минор.

Преди мача основният въпрос беше свързан с физическото състояние на сърбина и контузията му в бедрото. Само в края на първата част обаче Джокович поиска намеса на физиотерапевт и нямаше големи проблеми с придвижването си.

Двамата се срещнаха за 11-ти път, като Димитров остана със само една победа. Той надви Джокович в „Мастърс“ турнира в Мадрид през 2013 г. За трети път двамата играха в Големия шлем след „Ролан Гарос“ 2013 г. и „Уимбълдън“ 2014, като за втори Димитров не успява да вземе сет.

Първата част продължи близо 80 минути, като в началото Димитров имаше големи трудности. Джокович поведе от първия гейм, след като проби и задържа аванса си. При 5:3 в своя полза сърбинът имаше още три възможности за пробив, но Димитров се защити.

Още в следващия гейм българинът взе подаването на Джокович и изравни 5:5. Той взе своя гейм на нула и след това отново имаше две точки за пробив, с който да затвори и сета. Джокович обаче се справи и съумя да вкара частта в тайбрек.

В него сърбинът поведе с 5:2, но последва серия от три поредни точки на Димитров. В крайна сметка след пропуснат нов сетбол за българина Джокочив приключи тайбрека с 9:7 точки.

Втората част беше по-оспорвана от самото си начало. Димитров спаси три възможности за пробив в маратонския четвърти гейм. Още при следващото си подаване обаче българинът допусна да бъде пробит, а това даде много увереност на Джокович. Сърбинът започна да се движи много по-леко по корта и много по-бързо затвори втората част с 6:3.

В началото на третия сет Димитров рухна, след като беше пробит два пъти, а Джокович поведе с 3:0. Българинът върна един от пробивите, но веднага след това отново загуби подаването си. Серията от пробиви продължи с нов такъв за Димитров, но Джокович реагира и поведе с 5:3.

Именно в края на сета Димитров показа най-добрия си тенис в мача, но не успя да притисне деветкратния шампион и да мисли за обрат. С големия си опит Джокович съхрани сили за последния си сервис гейм и затвори мача с 6:4.

Четете още

Избор на редактора