Обединение: 6 партии ще свалят Ердоган

Обединение на опозицията в Турция, а целта е общ кандидат за президент. Той ще трябва да пребори Реджеп Ердоган. Изборите за държавен глава при комшиите са идното лято и лидерите на РНП, Добра партия, Партия на щастието, Демократическата партия, Дева и Партия на бъдещето вече седнаха на масата за преговори.

Срещата, чийто домакин бе лидерът на ислямистката опозиционна Партия на щастието Темел Карамоллаоглу, е продължила 7 часа, информира „Хаберлер“. За пръв път от страна на лидерите на опозицията се обявява публично, че ще издигнат обща кандидатура за президент срещу сегашния държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, който е единственият кандидат на Републиканския алианс.

„Нека нацията ни да бъде сигурна, че нашият общ кандидат ще стане президент на Турция. Той ще бъде президент на всички, а не само на политическите партии, които се събират около тази маса“, се казва в изявлението.

Все още не се посочва конкретно име на кандидат. Преди това лидерът на основната опозиционна Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу бе заявил, че опозиционните партия, обединени в Народен алианс, ще обявят кандидата за президент, когато официално се обяви датата на изборите.

Четете още

Избор на редактора