От утре токът за бита поскъпва с малко над 4%

Окончателно – от 1 юли токът за бита поскъпва с малко над 4 процента средно за страната, а парното и топлата вода – с до половин процент.

Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране ще важи за следващия едногодишен период.

Най-малко увеличение на цените на тока има за потребителите на EVN – с 3.78%. При Електрохолд“ поскъпването е с 4,24 на сто, а най-голям скок има за абонатите на „Енерго Про“ – с 5,43 процента.

От утре клиентите от Западна и Югоизточна България ще плащат по 19 стотинки за киловатчас, а тези от североизточната част на страната – около 20 стотинки за киловатчас електроенергия.

Първоначалните разчети на Комисията предвиждаха увеличение в размер на 3,63%, но това беше преразгледано след издадена заповед на служебния енергиен министър, с която бяха  променени квотите за регулирания пазар на държавните производители на електроенергия. В енергийния микс за битовите потребители бяха включени 2 200 000 MWh електроенергия, произведена от ТЕЦ „Марица изток“ – 2,  с цел дружеството да не изпадне в финансови затруднения.

При парното и топлата вода пък промяната на цените в посока нагоре е пренебрежимо малка и се движи от 0.05 на сто за Топлофикация „София“ до 0.48 на сто за Разградската топлофикация. При две от дружествата има намаление на цените – Враца и Перник, но и там промяната е под процент. Така през следващия отоплителен сезон най-скъпо парно ще плащат в Разград, София, Пловдив, Габрово и Варна – между 13 и 15 стотинки за киловатчас, а под 10 стотинки ще струва киловатчасът само в Бургас и Плевен.

За клиентите на „Топлофикация София“ ЕАД утвърдената годишна прогнозна цена на топлинната енергия за битовите потребители е в размер на  137,93 лв./MWh, за „ЕВН Топлофикация“ ЕАД – 137,96 лв./MWh, за „Топлофикация Плевен“ ЕАД – 96,94 лв./MWh,за „Топлофикация Бургас“ ЕАД – 95,20 лв./MWh, „Веолия Енерджи Варна“ ЕАД – 136,99 лв./MWh, „Топлофикация – Враца“ ЕАД – 113,08 лв./MWh, „Топлофикация ВТ“ АД – 131,82 лв./MWh, „Топлофикация-Разград“ ЕАД – 145,54 лв./MWh.

За топлофикационните дружества, използващи за енергиен носител въглища, определените цени на топлинната енергия са : за „Топлофикация Русе“ ЕАД – 105,57 лв./MWh, за „Топлофикация – Перник“ АД – 115,94 лв./MWh, за „Топлофикация Сливен“ ЕАД  – 104,19 лв./MWh , за „Топлофикация – Габрово“ ЕАД – 138,00 лв./MWh.

Намаляват се цените на топлоенергията за клиентите на „Топлофикация Перник“ – с 0,66%, както и за клиентите на  „Топлофикация Враца“ – с 0,06%.

Цените, които определя Комисията за енергийно и водно регулиране, обаче, са без ДДС. Все още не е съвсем ясно дали данъкът върху топлоенергията ще бъде възстановен от 9 на 20 процента, както е заложено в проектобюджета на правителството, който трябва да бъде одобрен от Народното събрание. Ако това стане, въпреки задържането на цените заради възстановеното ДДС, сметките за парно и топла вода ще се увеличат. Според Асоциацията на топлофикационните дружества – с около 10 на сто.

Цените на парното, топлата вода и тока за бита се постановяват за едногодишен период и могат да бъдат променени само при драстична промяна на цените на газа и въглеродните емисии, от които зависят.

Четете още

Избор на редактора